Laxen läggs ovanpå grönsakerna enligt receptet men kycklingen behöver längre tid i ugnen och är med från början. Alltså en total stektid på 35-45 minuter. Stick i kycklingen och se om vätskan som kommer ut är klar. Då är kycklingen färdig. Röd/rosa vätska betyder inte klar och ingen vätska betyder klar för längesen.
Har du ingen färsk timjan går det utmärkt att krydda med 1 tsk torkad timjan istället. Gärna lite citronpeppar på laxen också.
Färsk timjan med stam är inte så gott att äta. Bäst är att repa timjan från de träiga grenarna när du kryddar istället för att ha hela grenar. Grenarna kan ligga kvar i formen och avge smak men plocka bort dem innan servering.
Du kan också servera någon form av kolhydrat till om du vill. För oss räckte det med sallad.
1 sats:
1 spetskål
1/2 blomkål
2 morötter
1 dl vitt vin
2 dl vatten
1 spetskål
1/2 blomkål
2 morötter
1 dl vitt vin
2 dl vatten
1/2 msk grönsaksbuljongpulver
5 enbär
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk olivolja
1/2 kruka timjan
cirka 500 gram lax (2 kycklingfiléer/100 gram tofu)
Koka upp vatten, grönsaksbuljongpulver, vitt vin, salt, svartpeppar och enbär. Redusera (koka ner) tills att 2 dl är kvar.
Dela spetskålen i fyra delar, bryt blomkålen i mindre buketter och skär morötterna i 1 centimeter tjocka skivor.
5 enbär
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk olivolja
1/2 kruka timjan
cirka 500 gram lax (2 kycklingfiléer/100 gram tofu)
Koka upp vatten, grönsaksbuljongpulver, vitt vin, salt, svartpeppar och enbär. Redusera (koka ner) tills att 2 dl är kvar.
Dela spetskålen i fyra delar, bryt blomkålen i mindre buketter och skär morötterna i 1 centimeter tjocka skivor.
Lägg allt i en ugnsform och häll över buljongen.
Ringla över olivolja.
Tillaga mitt i ugnen i 220 grader i 35 minuter.
Ta ut formen och placera laxen (tofu) ovanpå.
Tillaga mitt i ugnen i 220 grader i 35 minuter.
Ta ut formen och placera laxen (tofu) ovanpå.
Toppa med färsk timjan.
Gratinera i ytterligare 10 minuter.
Servera med sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar