lördag 8 september 2018

Hemgjord ketchup



Vi får fortfarande tomater på de få plantor som vi har och vi hinner inte äta undan. Därför kokade jag idag ketchup på de som såg lite ledsna ut.
Om du använder upp ketchupen inom en vecka behöver du inte tillsätta natriumbensoat som är ett konserveringsmedel. Eftersom vi inte är storkonsumenter på ketchup så använde jag natriumbensoat.
Förutom att jag hade natriumbensoat i ketchupen sköljde jag även flaskorna i varmt vatten och lite natriumbensoat.
Det blir ungefär 1 liter ketchup.
Du kan själv påverka mängden socker, salt, vitlök och chili.


cirka 1 kilo tomater
2 klyftor vitlök
1 1/2 gul lök
1 stjälk selleri
1 msk basilika
1/2 tsk chiliflakes
1 dl tomatpuré
1 dl äppelcidervinäger
1/2 dl socker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
(1 krm natriumbensoat)

Skölj och dela tomater grovt.
Lägg i en stor kastrull och koka upp.
Skala och hacka selleri, lök och vitlök. Tillsätt bland tomaterna.
Krydda med basilika, chiliflakes, tomatpuré, vinäger, socker, salt och svartpeppar.
Koka tomaterna på låg i minst en timme. Gärna längre.
(Ta upp lite av röran. Tillsätt natriumbensoat och häll tillbaka i kastrullen. Blanda runt väl).
Mixa tomaterna och sila.
Häll upp ketchupen varm i ren glasflaska.
Sätt på lock och låt svalna.
Förvara i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar