tisdag 30 november 2021

Vegetarisk gryta med ingefärsris och sesammajonnäs



Dagens middag blev en verklig hit. Detta kommer jag satt laga igen. 

Äter du animaliskt kan du ersätta det vegetariska proteinet med tex lövbiff i strimlor eller strimlad kyckling. 

Den asiatiska woksåsen påminde i smaken om teriyakisås så jag tror det går utmärkt att ersätta med det. Innehållsförteckningen på woksåsen var:
vatten, socker, lök, sojaböns, ingefära, salt, tomatkoncentrat, vete, majsstärkelse, vitlök, sesamolja, örter, kryddor, vinäger, citrus.

Sojasåsen var ljusstake och tunnare är kinesisk soja så jag tror att det var japansk soja.

De vegetariska strimlorna som var med i matkassen var baserade på vete och soja. De var goda men innehöll ägg.

Recept: HelloFresh
Betyg: Niklas: 4 1/2
            Magda: 5
            Lotta: 5

2 rödlökar
2 röda paprikor
4 morötter
1 solovitlök
2 salladslökar
480 gram vegostrimlor/bitar
150 gram Asiatisk woksås

100 gram majonnäs
50 gram sojasås
20 gram sesamfrö

300 gram basmatiris
1 tumme ingefära

Ris:
Riv ingefära.
Fräs ingefära i olivolja/smör i 1-2 minuter.
Tillsätt 6 dl vatten och koka upp.
Tillsätt ris och 1/2 tsk salt.
Sänk till låg värme och sjud under lock i 10 minuter.
Ta av från värmen och vila under lock i 10 minuter.

Gryta:
Skiva rödlök tunt.
Tärna paprika och morot.
Hacka salladslök och separera vitt och grönt.

Stek lök, morot, den vita salladslöken och paprikan i 3-4 minuter eller tills mjukt.
Pressa i vitlöken, vego"kött", en nypa salt och svartpeppar.
Stek i 3-4 minuter.
Tillsätt asiatisk woksås och 4 msk vatten.
Rör om.

Sesammajonnäs:
Blanda majonnäs, sojasås och sesamfrö.

Servera grytan med ingefärsris. Ringla över sesammajonnäs och strö över grön salladslök.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar