torsdag 31 januari 2019

Fiskgryta



Torsdag och fisk står på menyn. Denna fiskgryta tyckte gubben och mamma var väldigt god. Gubben uppmanade mig att laga det igen.

Än en gång ett otroligt enkelt och snabbt recept.

Jag använde mig av torskrygg eftersom affären hade erbjudande på just torskrygg. Sej passar också bra. Filé går utmärkt.

Dela inte potatis och fisk i för små bitar utan ungefär 2-3 cm i kub blir bra. Potatisen kokar annars lätt sönder.

Ha bara så pass mycket vätska att det nästan täcker potatisen. Eftersom du kokar under lock så försvinner inte så mycket vätska.

Servera gärna i djup tallrik.

600 gram fisk
6 - 8 potatis
1 fänkål
1 purjolök
3-4 dl vatten
2 msk grönsaksbuljongpulver
1 msk citronsaft
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk dill

Skala och dela potatisen i mindre bitar.
Strimla purjolök och fänkål.
Fräs potatis, purjolök och fänkål i lite olja.
Tillsätt buljongpulver, vatten, 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar och citronsaft.
Låt koka under lock i 10-15 minuter eller tills potatisen börjar mjukna.
Skär fisken i mindre bitar.
Krydda med 1 tsk salt, 1 msk dill och 1 krm svartpeppar.
Vänd ner fisk och tomater bland potatis.
Småputtra i 6-8 minuter.

Citronmajonnäs:
1/2 citron (skal och 1 msk saft)
1 ägg
2 SL rapsolja
2 msk Dijonsenap
1 krm salt

Mia alla ingredienser med en stavmixer. Smaka av med salt.

Servera fiskgrytan med citronmajonnäs och knäckebröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar