torsdag 29 september 2022

Köttfärsbiffar med löksås




Idag valde jag att smaksätt biffarna med råriven gul lök och dijonsenap. Det går att variera smaken på biffarna med så mycket. Vad sägs om:

Fetaost och oliver
Kapris
Ajvar Relish 
Pesto
Örter
Ostar
Grönpeppar 
Rosépeppar 

Våga testa och fastna inte i att alltid göra samma.

Ströbröd, ägg eller kall kokt potatis kan användas för att binda ihop biffarna. Att tillsätta Crème fraiche, grädde eller gräddfil i smeten ger luftiga och saftiga biffar. Jag tycker att detta receptet fungerar riktigt bra.

Jag lägger ner biffarna i såsen men du kan givetvis servera var för sig. Självklart kan du utesluta löken eller servera stekt lök bredvid. Det är inte alla som gillar lök i såsen.

Blir det fler biffar än vad ni äter upp så passar de utmärkt i matlåda i frysen. Med eller utan sås. Perfekt att plocka upp på morgonen och tillsätta gårdagens potatis, rotsaker eller annat du gillar. Jag väljer att inte frysa potatis i matlåda eftersom jag inte tycker om hur potatisen blir när den tinar.

Pannbiffar:
1 gul lök
1 dl Creme Fraiche
1/2 - 1 dl ströbröd
1 ägg
2 tsk dijonsenap
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
700 - 800 gram blandfärs 

Löksås:
1 - 2 gul lök
1 tsk strösocker
1 msk kalvfond
2 1/2 dl vatten 
2 1/2 dl grädde
1/2 - 1 tsk vit- eller rödvinsvinäger
2 tsk soya 
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar 

Riv löken som ska vara i biffarna.
Blanda lök, gräddfil, ströbröd, ägg, senap, salt och svartpeppar i en skål. 
Låt svälla några minuter.
Tillsätt färsen och blanda snabbt ihop. Forma till biffar. 
Stek biffarna 3-4 minuter på varje sida. 
Lyft upp biffarna och låt dem vila på en tallrik.

Skala och skiva löken som ska vara till såsen tunt. 
Fräs löken tills den mjuknar. 
Strö på socker och fräs ytterligare någon minut. 
Tillsätt fond, vatten, grädde, vinäger, salt och svartpeppar. 
Låt puttra ihop i ett par minuter.

Lägg tillbaka biffarna i pannan och låt allt puttra en stund så biffarna blir varma.

Servera med kokt potatis, lingonsylt och grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar