fredag 24 februari 2023

Äppelsmulpaj


Enligt ica.se är detta Världens godaste äppelsmulpaj och vi håller med. Så gott. Receptet kommer från Buffé nr 9, 2011.

ca 800 gram äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt (viktigt att det är flingsalt som används)
smör till formen

125 gram kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 - 1 1/2 dl socker
1/2 - 1 tsk flingsalt (viktigt att flingsalt används, används vanligt salt minska på mängden)

Sätt ugnen på 225°C.

Skär smöret i bitar. 
Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. 
Blanda i socker och flingsalt, ta lite i taget av flingsaltet och smaka av degen allt eftersom så att sältan blir lagom.
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. 
Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter (för 6 port).
Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg.

Låt svalna något och servera med vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar