Passar utmärkt som förrätt.
600 gram färska räkor med skal
1 gul lök
2 msk olivolja
50 gram färsk fänkål eller 2 tsk torkad
1 tsk tomatpuré
6 dl fiskbuljong
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
ev cognac
salt
peppar
dill till garnering
Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt så länge.
Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut.
Finhacka löken.
Skär fänkålen i mindre tärningar.
Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré.
Fräs ytterligare ett par minuter.
Tillsätt fiskbuljongen och vin.
Låt allt sjuda 10-12 minuter.
Sila.
Häll tillbaka den silade buljongen i en kastrull.
Tillsätt grädde och låt koka cirka 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac.
Häll upp räksoppa i en tallrik, lägg räkor i mitten och garnera med dill.
Servera räksoppan med vitlöksbröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar