fredag 11 augusti 2023

Räksoppa

Gubben lagar räksoppa efter Leif Mannerströms recept
Passar utmärkt som förrätt.

600 gram färska räkor med skal
1 gul lök
2 msk olivolja
50 gram färsk fänkål eller 2 tsk torkad
1 tsk tomatpuré
6 dl fiskbuljong 
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
ev cognac
salt
peppar 
dill till garnering

Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt så länge.
Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut.
Finhacka löken.
Skär fänkålen i mindre tärningar. 
Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré.
Fräs ytterligare ett par minuter.
Tillsätt fiskbuljongen och vin.
Låt allt sjuda 10-12 minuter.
Sila. 
Häll tillbaka den silade buljongen i en kastrull. 
Tillsätt grädde och låt koka cirka 10 minuter. 
Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac. 
Häll upp räksoppa i en tallrik, lägg räkor i mitten och garnera med dill.

 Servera räksoppan med vitlöksbröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar