onsdag 2 november 2022

Champinjonsoppa



Ytterligare ett snabbt vardagsrecept som
också passar utmärkt som förrätt vid en middag. Gör du soppan kvällen innan så går det ännu snabbare att få maten på bordet. 

Idag gjorde gubben minicalzone som tillbehör men ett gott bröd passar utmärkt. 

Givetvis kan du göra soppan vegetarisk genom att använda laktofritt alternativ.

Idag hade vi både vita och kastanjechampinjoner i. Lyxa till det med ostronskivling eller kantareller. Vitt vin kan ersätta 1 dl av vattnet. 

Soppan kan också toppas med knaperstekt bacon/fejkon.

500 - 700 gram champinjoner
1 gul lök
1 tsk timjan
2 msk grönsaksbuljongpulver
2 dl vatten
5 dl vispgrädde
5 dl mjölk
1 1/2 msk majsstärkelse
2 msk kallt vatten
salt
svartpeppar

Grovhacka 75 % av champinjonerna­.
Skala och hacka löken­.
Fräs champinjoner och lök i en stor gryta tills löken blir mjuk.
Tillsätt timjan, buljongpulver, vatten, grädde och mjölk­.
Låt småkoka ca 10 minuter under lock­.
Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer eller i matberedare.­ OBS! Om du använder matberedare så låt soppan svalna först. Det är INTE kul att mixa varm soppa. Fråga gubben som har lackerat köket med soppa.
Skiva den kvarvarande svampen och stek samt krydda med salt och peppar. 
Tillsätt svampen i soppan.
Koka upp igen och red eventuellt med majsstärkelse utrörd i kallt vatten­.
Låt sjuda i 5 minuter.­
Smaka av soppan med salt och peppar­.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar