onsdag 17 maj 2017

Valnötsmjölk


Jag undviker som du säkert vet mejeriprodukter och använder istället liknande produkter som är gjorda av vegetabilier. Främst havre efter som jag har en tendens att reagera på för mycket soja.

När jag fick en stor förpackning med valnötter av min pappa började jag fundera. Visst måste jag kunna göra egen mjölk på valnötter. 

Valnötter innehåller massor av antioxidanter, fibrer, protein, E-vitamin och omega-3-fettsyror. Det är nyttigheter som jag behöver få i mig. Att göra mjölk av de valnötter som min pappa själv har plockar borde vara bättre än att köpa i affären. 

Efter Google och diskussioner på olika Vegansidor på Facebook bestämde jag mig för att testa.

Eftersom valnötter har en bitter eftersmak bestämde jag mig för att söta med agave sirap. Hur mycket du använder är upp till dig. Jag ville inte ha en söt mjölk utan bara maskera bismaken. Det går utmärkt att söta efteråt om man känner att det behövs. 

2 dl valnötter
9 dl vatten
1 nypa himalayasalt
(Agave sirap)

Blötlägg valnötter över natten.
Häll valnötterna i en sil och skölj.
Mixa dem med vatten och en nypa himalayasalt.
Du kan också söta om du vill. Använd det sötningsmedel som passar dig.
Sila valnötsmjölken genom en silduk. En ren kökshandduk fungerar om du inte har en silduk.
Låt stå kallt i 2 timmar.
Blanda eftersom det skiktar sig.

Njut av din egen valnötsmjölk. 

1 kommentar:

  1. Tack för receptet. Det ska jag testa då jag letar alternativ till mjölk. Är även intollerant mot, ris, havre, mandel och många andra saker. Så just nu försöker jag lära mig alternativ till min tidigare kost för att minska på symptom som eksem, utslag och klåda.

    SvaraRadera