onsdag 16 mars 2011

Fläskfilé i grönpepparsås och potatisgratäng



I morse när Max fick veta vad jag hade för idéer till dagens middag blev han eld och lågor. 
- Det som var så gott!
Men min idé att ha råstekta potatis till gillade han inte. Det skulle vara potatisgratäng. Spelade ingen roll vad jag sa för det skulle vara potatisgratäng. Okej, han får som han vill.


Kött:
1 fläskfilé

Skär fläskfilén i ca 2 centimeter tjocka bitar. Platta ut bitarna lite. 
Stek filén på båda sidorna så de får fin färg. 
Lägg fläskfilén åt sidan.


Sås:
1 gul lök
1-2 msk smör
1 1/2 msk grönpeppar
1 buljongtärning eller 1 1/2 msk fond
2 tsk soja1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar5 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk vetemjöl

Finhacka gul lök.
Smält smör i en kastrull.
Låt löken stekas genomskinlig.
Tillsätt grädde, buljongtärning/fond, soja, lätt krossade grönpepparkorn samt salt och peppar.
Gör en redning av vetemjöl och mjölk.
Rör om. Späd med eventuellt mer grädde/mjölk.
Koka upp såsen under omrörning. 
Smaka av om det behövs mer kryddning. 
Lägg ner fläskfilén i såsen och småputtra till filén är genomvarm.

Servera med potatisgratäng och haricots verts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar