Jag är en kvinna, dotter, hustru, mamma, farmor och mormor som jonglerar för att få livet att fungera i en speciell och rörig familj. Välkommen in att ta del av min matlagning och vårt liv.
onsdag 9 mars 2011
Potatisgratäng, kassler och smörstekt champinjon- och purjolöksröra
Lyckades få en timme extra idag. Så jag hinner faktiskt laga mat till familjen. Tur är väl det för matmuffinsen har minskat i påsen. Någon tyckte tydligen att de var goda.
Potatisgratäng är oerhört enkelt och så väldigt gott. Att låta potatisen koka lite i grädden innan gratineringen i ugnen gör faktiskt skillnad.
Idag tog jag i lite vitlök också i gratängen. Förra gången använde jag schalottenlök men idag blir det purjolök.
Potatisgratäng:
2 kg potatis
5 dl grädde
1 stor purjolök
3 vitlöksklyftor
2 1/2 tsk salt
3 krm svartpeppar
Skala och skiva potatis.
Finstrimla 10 - 15 cm av det vita på purjolöken. Kasta inte resten utan använd det till champinjonerna.
Koka upp potatisen i grädde. Rör om. Akta så att du inte bränner i botten.
Tillsätt purjolöken och pressa ner vitlöken.
Koka 5 minut under omrörning.
Häll upp allt i en ugnsform och grädda i mitten av ugn 220 grader i 20 - 30 minuter. Stick i potatisen och känn om de är mjuka. Börjar gratängen få lite för mycket färg så täck med aluminiumfolie.
Champinjon- och purjolöksröra:
300 gram champinjoner
resten av purjolöken
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör/margarin
Skiva champinjoner.
Strimla det som är kvar av purjolöken.
Stek svampen i smör i ca 5 minuter.
Tillsätt purjolöken och pressa ner vitlök.
Stek ytterligare 5- 10 minuter.
Salta och peppra.
Servera potatisgratäng med skivad kassler och smörstekt champinjon- och purjolöksröra.
Etiketter:
fläskkött,
vegetarisk,
vegetariskt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar