torsdag 7 april 2011

Spagetti och köttbullar

Efter besök hos sjukgymnasten igår försvann orken att laga mat. Gubben stekte lite färdigköpta hamburgare (hujedamej) och skar upp tillbehör. Hamburgardressing på tub gjorde ont i mig att klicka på hamburgaren men... Man kan inte vara duktig alltid. Det är inte fult eller farligt att äta halvfabrikat eller för den delen helfabrikat. Men det gjorde ont i mitt hjärta. Kändes som om jag tullade väldigt mycket på mina principer.

Idag blir det en Lady och Lufsen meny. Spagetti och köttbullar är en klassiker som alltid går hem. Ska testa idag att smaksätta hälften av pastan på ett annorlunda sätt. Tror inte ungdomarna gillar det men man måste testa nya saker också.



Köttbullar:
1 1/2 kg köttfärs
2 dl skorpmjöl
2 dl grädde
4 ägg
2 msk fond
2 msk Dijonsenap
2 tsk timjan
1 lök gul eller röd
2-3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar



Pasta:
Spagetti
4 msk pesto
3 msk smör
3 msk grädde
2 dl parmensanost (riven) Visst, parmensanost är gott men oj så dyrt. Finns andra hårdostar som fungerar utmärkt istället. Jag använder mig idag av Grana Padano från Michelangelo.
1 krm svartpeppar


Köttbullar:
Blanda samman skorpmjöl och grädde.
Låt stå för att svälla.
Finhacka löken (gul och vit).
Stek löken mjuk utan att få färg.
Låt löken kallna.
Blanda skorpmjölsröran med ägg, fond, kryddor och lök.
Tillsätt sist färsen.
Blanda väl.
Låt smeten stå i kylskåp och dra en stund. Hit kan du faktiskt förbereda kvällen innan. Då går matlagningen snabbare när du kommer från jobbet.
Forma till köttbullar.
Stek.



Pasta:
Koka spagetti.
Häll av vattnet och låt rinna av ordentligt.
Lägg ner spagettin i grytan igen och rör ner pesto, smör, grädde, ost och svartpeppar.
Rör om ordentligt.



Tips:
Om du har överbliven pasta från dagen innan kan du snabbt koka upp pesto, grädde och smör. Stänga av värmen.
Tillsätta den kalla pastan.
Vispa ut en äggula och under omrörning hälla den i pastan.
Krydda med svartpeppar.

Detta är också en snabb och enkel vegetarisk pastasås.

Servera spagetti och köttbullar med en sallad med italiensk dressing.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar