söndag 10 mars 2019

Champinjonsås




Idag serverade jag en ytterfile med kokt potatis, sparris, champinjonsås och sallad. Gubben har varit väldigt skeptisk till fläskytterfile då det lätt blir torrt men jag har kommit på hur jag ska göra för att det ska bli bra.
Först steker jag filén runt om tills den får fin färg i en stekpanna och lägger sedan över den i en ugnsfast form. Tillsätter lite vatten i botten på formen. Stek i ugn 220 grader tills termometern visar 69 grader.
Jag låter sedan fläskytterfile vila i aluminiumfolie i 5-10 minuter. Sedan skär jag upp den i skivor.

Denna såsen är väldigt god och passar till mycket. Både till fläskytterfile som till grillkorv. Såsen fick stå och puttra i nästan 1 timme på väldigt låg värme.

Jag använder mig av soja eller havre men det går utmärkt att använda animaliskt. Likaså med buljongpulver. Jag använder uteslutande grönsak när jag också ska äta av maten men är det enbart till familjen så kan jag istället använda kalvfond.

3 schalottenlök
1 stor vitlök
4-6 champinjoner
1 tsk grönsaksbuljongpulver
1 tsk timjan
1 msk soja
6 dl vätska (mjölk och/eller grädde)
salt
svartpeppar

Hacka lök och champinjoner.
Fräs schalottenlök tills den mjuknar lite.
Tillsätt champinjonerna.
När champinjonerna fått lite färg tillsätt vitlök.
Pudra över grönsaksbuljongpulver och timjan.
Häll på vätskan och soja.
Låt småkoka i minst 20 minuter. Gärna längre.
Mixa såsen.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Eventuellt red såsen med lite mixen majsredning eller vetemjöl utröstningen i vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar