torsdag 14 mars 2019

Fläskgryta med champinjoner



Magda fick idag hjälpa mig med att skala potatisen. Kan inte tala om barnarbete när hon är ung vuxen så hon fick istället vara min hushållsslav.


Vågade inte lyfta grytorna så maten fick stå på spisen tills gubben kom hem.

Det hände något med min hand och underarm i tisdags när jag lagade mat. Det var mycket enformigt användande av mandolinen och en hel del hackande. Låter rätt illa om jag har skadat mig genom  matlagning. Är väldigt svullen ovanför handleden och smärtan strålar upp till armbågen. Lika bra att ta det lite försiktigt.

Timjan och rosmarin är en bra kombination till fläskkött. Det var en gryta som gick hem hos familjen även om gubben inte är så förtjust i grytor av fläskkött. Det blir så torrt tycker han.

Delade champinjonerna i stora bitar så att Magda kan pilla bort dem. Hon har inget emot smaken bara hon slipper konsistensen.

cirka fläskgrytbitar
5-7 champinjoner
2-3 morötter
1 gul lök
1 msk kalvfond
1 msk soya
2 dl vatten
1-2 dl vitt vin
2 dl creme fraiche
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Hacka löken.
Klyfta champinjonerna.
Skala och dela morötter i mindre bitar.
Bryn grytbitarna runt om.
Tillsätt löken och champinjonerna.
Låt dem få lite färg.
Häll på vatten, vin, creme fraiche, fond, soya, salt, svartpeppar, rosmarin och timjan.
Tillsätt morötterna och låt allt puttra i 20 - 30 minuter.
Smaka av med eventuellt mer kryddor. Kanske vill du reda grytan med lite maizena majsredning/vetemjöl utrört i vatten.

Servera med kokt potatis, inlagd gurka och lingon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar