fredag 22 mars 2019

Grekiskinspirerad nötgryta



Idag gör jag ett recept som fanns i veckobladet från Matöppet. Matöppet är den butik som finns här i byn och i veckans blad fanns recept på Stiffado. Jag ändrade receptet lite och använde oregano istället för timjan. Ökade mängden högrev och la till lite mer av kryddorna. Så typiskt mig att inte följa ett recept rakt av.

Kokt potatis eller potatismos hade också passat bra till men gubben ville ha klyftpotatis så det fick bli det.

När jag bad gubben att smaka av grytan var hans första kommentar;

- Pepparkaka!

Men när han sedan åt sa han att maten var god. Självklart ska han ha inlagda rödbetor till.

- Det är ju nästan kalops.

Hm! Umgefär som att han alltid ska ha ketchup till pasta och soya till ris. Alltid, oavsett tillbehör.

Nå väl! Det är han som äter maten och vill han inte känna alla ingredienser och kryddor i maten så varsågod att göm dem under annat.

800 gram nötkött (högrev)
1 stor röd lök
2 vitlöksklyftor
1 konserv krossade tomater + 1/2 konserv vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
1 krm kanel
4 hela nejlikor
3 krm sambal oelek
2 lagerblad
1 1/2 msk kalvfond
1 msk soya
2 dl syltlök

Dela köttet i mindre bitar.
Klyfta löken.
Stek köttet och löken.
Krossa och hacka vitlöken grovt.
Tillsätt bland köttet.
Låt steka tills allt fått lite färg.
Tillsätt tomater och skölj ut burken med ungefär hälften vatten.
Krydda med salt, svartpeppar, oregano, kanel, nejlikor, lagerblad, sambal oelek, kalvfond och soya.
Låt allt sjuda på låg värme i 1 1/2-2 timmar beroende på köttets kvalitet. 
Smaka av med eventuellt mer kryddor.
Vill du reda grytan lite så använd 1 msk Maizena majsredning utrört i vatten.
Tillsätt syltlöken och låt de bli varma.

Servera med klyftpotatis, tomatsallad och stekta champinjoner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar