lördag 14 januari 2023

Vegetarisk Bourguignon


Jag såg receptet på Instagram och kreatören/inspiratören är Salt and Tahini När jag försökte komma in på hemsidan så fungerade det inte. Kanske något tillfälligt fel men receptet finns på Instagram.

Eftersom gubben inte gillar kikärtor så bytte jag ut det mot stora vita bönor och kidneybönor. 

Detta var ett väldigt gott recept och riktigt gott även i lunchlådan både en och två dagar. 

Jag ska definitivt göra detta receptet igen men då testa med kikärtor. 

Jag serverade lite crème fraiche till också.

150 gram små skogschampinjoner
1 stor morot 
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor 
10 små pärllök
250 ml rött vin 
300 ml grönsaksbuljong 
2 msk tomatpuré
timjan färsk
persilja färsk
2 lagerblad 
2 tsk mörk soja 
200 gram kikärtor (kokta)
1 + 1/2 msk olivolja 
1 msk veganskt smör 
1/2 msk majsstärkelse + 1 msk vatten 
salt
svartpeppar 

Halvera svampen. 
Häll av kikärtsspadet och skölj kikärtorna med kallt vatten. 
Skiva moroten i 1 cm tjocka skivor.
Tärna löken.
Finhacka timjan. 
Fräs lök och morot.
Tillsätt hälften av vitlöken. 
Fräs i 10 sekunder. 
Rör i tomatpurén och fräs i några minuter. Det ska mörkna i färgen men inte brännas.
Tillsätt hel pärllök, vin, buljong, timjan,  lagerblad, soja, salt och svartpeppar. 
Koka upp och låt koka i 4-5 minuter. 
Sätt på lock och sänk värmen. 
Låt småputtra i minst 20 minuter.
Fräs svampen i 1/2 msk olja samt smör.
Efter några minuter tillsätt resten av vitlöken. 
Fräs ytterligare någon minut och häll sedan ner svampen i grytan tillsammans med kikärter. 
Låt puttra utan lock i några minuter.
Om det behövs så red grytan med majsstärkelse utrörd i vatten.
Smaka av med eventuellt salt och svartpeppar. 

Servera med potatis/potatismos och garnera med finhacka persilja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar