söndag 31 augusti 2025

Krämig gurk- och kikärtssallad

Ett tillbehör eller sås som påminner om tzatziki och givetvis kan du utesluta kikärter. Jag försöker få in protein när jag kan och kikärter är ett extra tillskott.

Passar utmärkt till tex zucchini- och cheddarbiffar.

1/2 gurka 
1/2 rödlök
2 dl kokta kikärtor 
2 dl grekisk yoghurt (animalisk eller vegansk)
2 krm salt
1 krm svartpeppar 
1 krm spiskummin 

Finhacka rödlök. 
Tärna gurka. 
Skölj kikärtor. 
Blanda ihop alla ingredienser i en skål.
Smaka av med eventuellt mer salt. 

Servera som tillbehör och extra proteinkälla.

Zucchini- och cheddarbiffar

Dessa biffar eller plättar fungerar som både tillbehör eller ensamrätt.
Du kan servera dem till tex stekt kryddkorv, bacon (fejkon), halloumi eller något kallt som kassler. 
Tzatziki, vitlökssås eller ajvar relish-sås passar utmärkt till. 

Men du kan också ha dem som ensamrätt med en sallad till. Jag serverade dem med gurk- och kikärtssallad.

Utmärkta i lunchlådan och kan ätas kalla om det inte finns tillgång till micro.

Gillas kikärtor går det utmärkt att tillsätta några lätt mosade i smeten. En extra proteinkälla. Eller varför inte om du har några andra grönsaker (Ärtor, paprika, majs, broccoli osv) som behöver ätas upp. 

zucchini 
150 gram riven cheddarost (animalisk eller vegansk)
1/2- 1 rödlök
vetemjöl 
2 ägg (eller äggersättning)
3/4 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar 

Riv zucchini grovt och lägg i en durkslag. Strö salt över och låt stå i 10-15 minuter så att vätskan dras ur. Sätt alltså något under durkslaget om du inte har det i diskhon. 
Pressa sedan ut så mycket vätska som du kan ur zucchini. 
Smaka på zucchini. Är den salt så krydda inte mer.
Finhacka rödlök.
Blanda ihop vetemjöl,  ägg och osten.
Rör sedan ner rödlök och zucchini. 
Krydda med 1 svartpeppar och lite salt om det behövs. 
Värm ett stekjärn med rikligt med olja (jag använder olivolja).
Klicka ut zucchini- och cheddarsmeten med en sked och stek i ca 3 minuter per sida. 
Låt rinna av på hushållspapper.