onsdag 30 oktober 2024

Färssoppa med pasta


En väldigt enkel färssoppa med pasta som du kan piffa till efter önskemål eller vad som finns hemma.

Soppan är väldigt "naken" och innehåller inte grönsaker alls men du kan tillsätta färska grönsaker som till exempel paprika, broccoli, blomkål eller morötter.

Grovt riven kål så som vitkål, spetskål, rödkål passar bra. Varför inte vända ner grönkål, spenat eller svartkål i slutet.

Kanske finns det haricots verts i frysen och majs i skafferiet?
Du kan också ha i bönor av olika slag, vita, svarta, kidneybönor eller en förpackning med blandade bönor.

Istället för pasta kan du ha potatis. 

Som vanligt så är det du som bestämmer vad som ska vara i soppan. Tänk bara på att lägga i ingredienserna när de behöver. Morötter behöver koka längre än spenat osv.
Du kanske behöver tillsätta mer vätska och då måste du smaka av om det behövs mer kryddor. 

Jag gjorde soppan med vegofärs men nötfärs passar utmärkt. 

500 gram färs
1 gul lök
1 solovitlök 
2 msk tomatpure
1 - 1 1/2 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk oregano
1 krm chiliflakes
1 krm svartpeppar 
1 buljongtärning/1 1/2 msk fond (grönsak eller kalv)
1 tsk kinesisk soja
2 förpackningar krossade tomater
1 liter vatten
1 förpackning philadelphiaost
250 gram valfri pasta
1 msk agave sirap 

Hacka lök och vitlök.
Stek tills löken mjuknar.
Tillsätt tomatpure och låt fräsa en stund. 
Vänd ner färs och bryn.till din färg. 
Tillsätt kryddor, buljongtärning, soya, krossade tomater, philadephiaost, agave sirap och vatten. 
Låt puttra i 10 - 15 minuter.
Tillsätt pasta och koka i 8 - 10 minuter eller tills pastan är klar.
Spä eventuellt med mer vatten och smaka av.

Servera med ett gott bröd.

söndag 27 oktober 2024

Vegetariska kåldolmar


Kåldolmar är en rätt som du enkelt gör vegetariskt med formbar vegofärs. Den håller formen väldigt bra och är enkel att piffa till med kryddor. 

1 litet vitkålshuvud 
300 gram formbar vegofärs
1 gul lök
2 msk brynt scharlottenlöksfond
2 msk kinesisk soya
1/2 tsk salt 
1 krm vitpeppar 
agave sirap

Ta ut vegofärs från frysen och låt den tina lite. 
Skär bort stammen på vitkålen och förväll den i 15 minuter. 
Låt svalna så kålen blir hanterbar. 
Plocka försiktigt bort blad från huvudet och ansa bort den tjocka nerven i mitten av bladen.
Hacka gul lök fint.
Blanda ihop färs, lök, brynt scharlottenlöksfond, salt och vitpeppar. 
Ta cirka 3 msk färs och forma till en dolme.
Placera färsen på ett kålblad och vik ihop. 
Placera kåldolmarna i en ugnsfast form, ringla över lite agave sirap och stek dem klara tills de fått fin färg.

Servera med kokt potatis, brunsås  haricots verts och lingonsylt. 




tisdag 22 oktober 2024

Lövbiffsrullader fyllda med kantarellost


Idag jobbade gubben över så jag passade på att ta mig tiden till lite lyxigare tisdagsmat. 

Butiken hade bra pris på lövbiff så jag bestämde mig för att göra rullader. Fyllde dem med färskost med kantarellsmak. Hade tänkt att även ha bacon i eller runt men glömde det när jag handlade så det fick gå utan.

600 gram lövbiff
200 gram färskost kantarell
1 gul lök
3 vitlöksklyftor 
250 gram champinjoner 
2 dl crème fraiche 
3 dl vispgrädde
1 tsk oxfond
1 - 2 tsk kinesisk soya
salt
svartpeppar
1/2 kruka persilja
1 krm chiliflakes 

Krydda lövbiff med salt och peppar. 
Bred på osten.
Rulla ihop och fäst ihop med tandpetare. Jag har mindre grillspett av trä som är perfekt att använda. Tror jag köpte dem i fyndlådan på ICA efter en jul.
Bryn rulladerna i en het panna tills de får fin färg.
Plocka ur rulladerna ur pannan.
Finhacka lök.
Klyfta eller dela champinjonerna beroende på storlek. 
Fräs lök och champinjoner i samma panna som du stekte rulladerna i. 
Finhacka eller pressa vitlök och tillsätt bland svampen. 
Finhacka persilja. 
När svampen fått fin färg tillsätter du crème fraiche och grädde.
Tillsätt soya och oxfond.
Låt koka ihop något under 5-10 minuter. 
Smaka av med salt, svartpeppar, persilja och chiliflakes. 
Tillsätt rulladerna och sjud i 10-15 minuter.


Servera med kokt potatis och haricots verts. 
Servera med kokt potatis och haricots verts.