tisdag 16 augusti 2011

Tomat- och baconpaj med sallad och mangodressing



När jag berättade för gubben att jag idag tänkte göra tomatpaj skrek han: - JA!. Det är nog tecken på att han gillar detta receptet och även på att det var längesedan jag gjorde den.

Ibland har jag svarta oliver i också men idag har jag inga hemma.

Receptet kan även göras vegetariskt och utesluta bacon.

Här räcker inte en paj utan jag dubblar receptet. Ungdomarnas paj blir lite modifierad. Inga tomater i den alls. Så istället får de en bacon- och lökpaj.

Jag tycker pajen gott kan få vila lite. Tomaterna blir väldigt varma och smakerna kommer bättre fram när pajen fått stå ett tag. Därför är det bra bjudmat. Kan förberedas redan på fm för att serveras på em. Passar också bra i lunchlådan. Om det nu skulle bli något över. Vilket inte är troligt här i alla fall.

Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
75 gram smör
3/4 dl Kesella

Hacka ihop smör och mjöl.
Tillsätt Kesella och arbeta ihop till en deg.
Låt degen vila i kylskåp ca 30 minuter.
Tryck ut degen i pajform ca 24 cm i diameter.
Nagga med en gaffel.



Förgrädda i 10 minuter på 200 grader.

Mangodressing:
1 dl mangochutney
3 dl creme fraiche
1 dl turkisk/matlagnings yoghurt

Blanda ihop ingredienserna till dressingen och låt dra i kylskåp.

Pajfyllning:
2 paket bacon
3 - 6 tomater (beroende på storlek och hur mycket du vill ha i)
1 gul lök

250 gram Keso
3 ägg
2 dl riven ost
2 tsk potatismjöl
1 krm salt
1-2 krm svartpeppar

Hacka lök och skär bacon i minder bitar.
Stek bacon och låt löken steka med tills löken mjuknar.
Skiva tomaterna.
Lägg tomater samt bacon/lök röran i pajformen.




Blanda Keso, ägg, ost, potatismjöl, salt och svartpeppar.
Häll blandningen i pajformen.



Grädda ca 30 minuter på 200 grader.

Servera med en sallad och mangodressing.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar