måndag 5 mars 2018

Slowcooker - skinkstek med gräddsås



Slowcookern har fått jobba idag. Perfekt med långkok dagar då man inte har ork eller lust att stå vid spisen.

1,2 kg skinkstek
1 gul lök
2 morötter
2 lagerblad
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
1/2 solovitlök
2 tsk vitvinsvinäger
4 dl vatten
1 1/2 msk kalvfond
1 dl grädde
1 msk äppelmos
1 msk soja

Hacka gul lök i grova bitar.
Skiva vitlöken tunt.
Skala och dela morötter grovt.
Bryn köttet så det får fin stekyta.
Låt gärna löken steka med på slutet.
Lägg över allt i slowcooker.
Tillsätt morötter, salt, svartpeppar, vitpeppar, vatten, vitvinsvinäger, kalvfond och lagerblad.
Ställ slowcooker på låg i 5 timmar eller tills innertemperatur är 65 grader.
Ta ut köttet.
Tillsätt grädde, soja och äppelmos.
Lägg tillbaka köttet och öka till hög.
Ta ut köttet vid 72-73 grader.
Linda in köttet i aluminiumfolie och låt vila.
Köttet ska ha en innertemperatur av 75 grader när det är klart.
Sila vätskan och koka upp i en kastrull.
Red med maizena utrört i vatten.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Skär upp köttet och servera med gräddsås, kokt broccoli, kokt haricot verts, äppelmos och kokt potatis. 

3 kommentarer:

  1. Tack för ett jättebra recept. Jag använde flintastek och stekte den i ca 4 tim.
    Fantastisk sås! Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Roligt att du gillade receptet. ❤️

      Radera