fredag 23 mars 2018

Porterstek i slowcooker


Idag bjuder vi Max och Caroline på middag. Testar att göra porterstek i slowcookern. Det fungerade utmärkt och gubben tyckte att såsen var så god att den gick att dricka.

Vilka grönsaker du serverar till är en smaksak. Jag serverade med sparris, kokta morötter och sallad. Givetvis också svartvinbärsgele och rödavinbärsgele.

Receptet ger löjligt mycket sås men gubben kklagar alltid oroligt att såsen inte kommer att räcka så jag gör idag överdrivet mycket.

1 1/2 kg benfri fransyska
1 1/2 flaska 33 cl porter
1 1/2-2 dl outspädd svartavinbärssaft
1 dl soja
1 1/2 tsk timjan
9 torkade enbär
9 svartpepparkorn
4 msk oxfond
1 solovitlök
1 stor lök

Sås:
8 dl av skyn som steken kokat i
2 dl grädde
Maizena

Bryn köttet så det får en fin stekyta runt om.
Skala och klyfta löken och krossa vitlöken.
Stek löken en stund. 
Lägg lök och stek i slowcookern. 
Tillsätt övriga ingredienser.
Kör på low i 5-6 tills termometern visar 70 grader.
Stäng av slowcookern men låt köttet ligga kvar och sakta kallna i 20 minuter.

Sås:
Sila skyn.
Vispa ihop redningen.
Vispa ner i skyn och låt såsen koka några minuter.

Skär köttet i tunna skivor.

Ugnsrosta potatis:
2 kg potatis
6 msk mat/rapsolja
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk basilika

Ugnsrostade potatis:
Skala potatisen och dela i klyftor.
Häll olja i en ugnsform.
Lägg i potatisarna samt tillsätt timjan, rosmarin, basilika, salt och svartpeppar.
Blanda runt så att alla potatis täcks av olja och kryddor.
Ugnsrosta potatisen i mitten av ugnen i 230 grader cirka 25 minuter. 
Höj till 250 grader grill i 5 minuter.

Servera porterstek med ugnsrostade potatis, sås och grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar