måndag 12 mars 2018

Köttbullar i tomatsås med klyftpotatis och sallad



Tomatsåsen med köttbullar fick stå och småputtra i 30 minuter. Behövde inte reda såsen men om du bara kokar i 10 minuter så behöver du nog reda den. 

Jag serverar med klyftpotatis men pasta hade passat utmärkt. En riktig Lady och Lufsen-rätt.

850 gram blandfärs
2 ägg
4 msk ströbröd
1/2 solovitlök
1 1/2 msk kalvfond
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

1 burk krossade/passerade tomater
1 msk tomatpurè
2 msk kalvfond
2 dl vatten
1 dl grädde
2 tsk oregano
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda samman ströbröd, ägg, kalvfond, salt, svartpeppar, pressad eller finhackad vitlök.
Låt svälla.
Blanda ner blandfärsen.
Forma till köttbullar och stek runt om tills de får fin färg.

Häll krossade tomater, tomatpurè, oregano, salt, svartpeppar, kalvfond, grädde i en gryta. 
Tillsätt vatten i stekpannan och låt koka upp.
Häll över i grytan och tillsätt även köttbullarna. 
Låt koka upp och småputtra i minst 10 minuter. Gärna längre.
Smaka av om det behövs mer salt och svartpeppar.
Red eventuellt med lite majsstärkelse utrört i vatten.

Servera med klyftpotatis och sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar