måndag 5 juli 2021

Pesto




När trädgården ger mig ett överflöd av basilika gör jag givetvis pesto. Och gör jag pesto så blir det pesto pasta. Det blev mer pesto än vad jag använde till middagen så den förvarar jag i kylskåpet. Utmärkt att ha på mackan tillsammans med tomat eller på pizza. Det går också att frysa in pesto om du inte använder upp den inom några dagar. Utmärkt att lägga en fryst tärning i soppa, köttfärssåsen eller grytan som lite extra basilikasmak.

Jag har både vanlig basilika och aromatisk basilika (lila). Plantorna är inköpta på Möllekulla Länsmansgård. Har du inte varit där så rekommenderar jag ett besök. Det finns så mycket härligt att titta på och verkligen något för alla om man är ute efter en speciell present åt någon. Möllekulla Länsmansgård Blekinges enda KRAV-certifierade gårdsbutik. 

Till dagens pesto använde jag mig av vanlig basilika men stoppade ner en kvist av den aromatiska. Den har betydligt mer smak. 


Pinjenötter är lite dyrt och om man istället väljer solroskärnor så får man en billigare pesto.

Jag tycker att en god olivolja är viktig. Just nu har jag fastnat för Monini Classico. Den finns att köpa bland annat på ICA.

Pesto:
70 gram pinjenötter (solroskärnor)
2 krukor färsk basilika
3 stora vitlöksklyftor
3 dl olivolja
175 gram riven parmesan
1/2 - 1 tsk salt
1 - 2 krm svartpeppar

Rosta pinjenötter i en torr panna. (kan uteslutas)
Mixa pinjenötter, basilika och vitlök med olivoljan. 
Vänd ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar.
Mixa inte för mycket då pesto kan bli besk när olivolja mixas för länge.

Pesto pasta:
Koka spagetti och vänd ner tillsammans med några dl pesto. Blanda runt och tillsätt pesto tills du har täckt pastan. Eventuellt kan du tillsätta några msk av pastavattnet för att på så sätt få en lite krämigare rätt. 

Servera med tomater, riven parmesan och salami/lufttorkad skinka.

söndag 4 juli 2021

Nötgryta med rosmarin och basilika



Denna helgen hyrde gubben en 12-meters lift så han enkelt kunde måla gaveln som kläddes med ny panel när de bytte taket i höstas. När vi ändå skulle måla så passade vi på att bättra på färgen runt om hela huset.

Det är så mycket som man vill hinna med men man måste prioritera. Denna sommar blir det målning och två nya fönster. Till nästa år planerar vi knacka ner grunden och putsa om den samt byta de fönster i källaren som inte är bytta än. Gubben vill också slå bort yttertrappan. Den har fått mycket stryk under de senaste vintrarna och vittrar sönder. Vi får väl se.

Under lördagen hade vi hjälp av Magda som hjälpte mig att måla grått så långt upp som möjligt runt om huset. 

Vi blev inte helt färdiga med hela huset men det är inte mycket kvar. Den största orsaken var att jag inte orkade måla hela söndagen. Kroppen sa ifrån. Jag vill alltid mer än vad jag egentligen klarar av. 

Men det kommer fler dagar och eftersom gubben också ska byta två fönster på framsidan av huset gör det inget att det inte blev riktigt målat där. Kommer ändå att få bättra på efter fönsterbytet.

Det var perfekt att sätta på en gryta som fick stå och puttra på spisen medan jag målade. Hade tänkt testa denna rätten i slowcockern men det var helt enkelt för mycket mat så jag fick ta fram den stora stekgrytan. Blev lunchlåda till Magda och mamma samt en fryslåda med middag till familjen.

1 1/2 kg högrev
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 gula lökar
1 solovitlök
2 morot
1/2 dl tomatpuré
1 msk rosmarin
1 msk basilika
2 lagerblad
3 msk kalvfond
3 dl rött vin
400 gram krossade tomater
3 dl vatten
1 msk soja

Skär köttet i mindre bitar. 
Skiva lök.
Slanta morötter.
Stek köttet, i omgångar, tills det får fin färg runt om. 
Fräs lök, vitlök och morot i grytan tills löken är mjuk. 
Tillsätt salt, svartpeppar, basilika, tomatpuré, rosmarin, lagerblad och kalvfond. 
Lägg i kött, vin, krossade tomater, soja och vatten. Låt sjuda under lock i cirka 2 timmar. 
Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar. Om du tycker att det behövs så red grytan med lite majsstärkelse utrört i vatten.

Servera med kokt potatis, sallad och haricots verts.