12 piroger
Fyllning:
bladspenat (75 gram färsk eller 200 gram fryst)
1/2 purjolök
1 - 1 1/2 dl soltorkade tomater + lite av oljan
175 gram fetaost
1/2 tsk salt
2-3 krm cajennepeppar
2 msk flytande honung
Tina fryst spenat och pressa ur vätskan.
Strimla purjolök.
Finhacka tomater.
Mosa fetaosten.
Rör ihop allt tillsammans med 2 msk av oljan från soltorkade tomaterna, honung, salt och cajennepeppar.
Deg:
4 dl vetemjöl
250 gram smör eller maragrin
1 dl vatten
Eller: Köp färdiga kyld kavlad smördeg 2 förpackningar à 275 g
Pensling:
2 äggulor
Blanda samman mjöl och fett till en grynig massa.
Tillsätt vätskan och arbeta ihop degen.
Lägg den kallt i ca 30 minuter.
Kavla ut degen och skär i tolv fyrkanter. Eller skär sex fyrkanter ur varje färdigköpt platta.
Pensla kanterna runt om med äggula.
Lägg ca 1/2 dl av fyllningen i mitten av varje fyrkant. Vik över så att kanterna ligger mot varandra och pirogerna blir till trekanter.
Tryck till kanterna ordentligt med en gaffel.
Pensla ovansidan med äggula.
Grädda i 200 grader ca 15-20 minuter.
Servera som vegetarisk rätt med grekisk sallad. Eller som tillbehör till en grillad köttbit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar