Lördagsmums med familjen samlad.
Potatistårta
1 kg potatis
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 ägg
salt, peppar
1 dl hackade örter tex dill, persilja eller gräslök
2 vitlöksklyftor
2 dl riven ost
Skala potatis och skiva tunt.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och svartpeppar.
Använd helst en ugnsform med löstagbar botten. Klä då insidan så att grädden inte rinner ut.
Blanda örter, hackad vitlök och ost.
Varva potatis, örtblandning och äggstanning i formen.
Häll eventuellt på extra grädde så att det kommer upp till översta lagret potatis.
Häll vatten i en långpanna och ställ formen i vattnet. Grädda i ugn 200 grader 1 1/2 timme.
Känn när potatisen är mjuk.
Ugnsbakade tomater
1 kg kvisttomater
1/2 dl olivolja
salt, peppar
4 lagerblad
Skölj och lägg tomaterna på plåt med bakpapper.
Ringla över olja och krydda med salt och peppar.
Lägg på lagerbladen och baka i ugn på 150 grader 1 1/2 timme.
Fransyska
ca 2 kg
salt, peppar
2 msk smör
Putsa och torka köttet. Gnid in det med salt och peppar. Bryn i smör.
Stekklart i ugn 125 greader tills innertemperatur är 63 grader.
Balsamicosky
4 dl vatten
2 dl sky från köttet
1 1/2 dl rödvin
3 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
1 msk farinsocker
1 msk kinesisk soja
3 msk hckad färsk timjan
3 msk vetemjöl
salt, peppar
Koka upp vatten, sky, vin och fond. Tillsätt vinäger, socker, soja och timjan.
Red av och koka i 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Sila eventuellt bort timjan.
Lakrits och marshmallowsglass
Koka upp 1 dl vatten, 1 dl socker och 2 msk honung.
Vispa ner sockerblandningen i 8 äggulor. Vispa till det bli en ljus och fluffig smet.
Vispa 4 dl grädde och vänd försiktigt ner äggsmeten. Tillsätt också 100 gram krossad turkisk peppar (du bestämmer själv om det ska vara puder eller större bitar) och ca 10-12 marsmallows som delats i mindre bitar.
Fyll upp smeten i form. Denna satsen räckte till 8 efterrättsglas. Täck med plastfolie och ställ in i frysen.
Vid serveringen dekorerade jag glassen med turkisk peppar och marshmallows i bitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar