torsdag 1 november 2018

Gryta med fläskkött och champinjoner


Härligt med höst och dessa mustiga grytor som det passar att laga nu. Detta blev en väldigt uppskattad gryta. Så uppskattad att jag inte hann med att ta en bild.

Magda pillar bort svampen men äter rejält ändå. Jag använde mig av vanliga vita champinjoner men givetvis fungerar den svamp du gillar. Gör grytan mer höstlik med kantareller och morötter. Servera då med lingonsylt till.

Jag serverade med ugnsstekta rotsaker så som morot, palsternacka och potatis men kokt eller stekt potatis hade också smakat bra till.

1,2 kg fläskkött (grytbitar)
1/2-1 purjolök
300 gram svamp
2 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl creme fraiche
1 msk kalvfond
1/2-1 msk svampsoja (mörk soja)
2 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Maizena majsredning

Skär köttet i mindre bitar och bryn runt om. Stek köttet i omgångar och lägg vid sidan.
Klyfta svampen och strimla purjolöken.
Stek svamp och purjolök.
Blanda ner köttet.
Tillsätt kalvfond, soja, vin, vatten och creme fraiche.
Krydda med timjan, salt och svartpeppar.
Låt grytan småputtra i 30-60 minuter.
Smaka av med mer kryddor.
Red eventuellt med Maizena utrört i vatten.

Servera med ugnsrotsaker och en grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar