Gissa vem som njöt. När jag frågade gubben varför han inte gjort pesto innan när jag tjatat om det svarar han att han inte visste hur. Suck! Fråga Google? Eller Lotta?
För att lyckas med en god pesto krävs det bra råvaror. Jag använder pinjenötter för det är gott men det är så otroligt dyrt. Ett alternativ är att använda solrosfrön eller en annan frö/nöt.
Jag har så klart min egenodlade basilika men uppskattar mängden till två köpta krukor. Varför inte odla din egen basilika i köksfönstret? Min örtbädd svämmar över av basilika och det är inte mycket som slår egenodlat.
Viktigast är nog ändå att du har en god olivolja. Smaka på den. Om oljan inte smakar bra då är det inte din olivolja. Jag har genom åren köpt många olivoljor innan jag hittade den jag gillar bäst.
I en pesto "ska" det vara parmesanost men vem har råd med det? Inte jag i alla fall. Som tur är finns det bra alternativ som tex Parmigiano och även väldigt bra veganalternativ.
Jag väljer att inte salta pesto mycket eftersom jag serverar bacon/fakeon till så istället står skålen med flingsalt bredvid ost och rivjärn.
1 dl pinjenötter
2 krukor basilika, blad och späda stjälkar
1 dl riven Parmesanost
1 1/2 dl olivolja
1/2 solovitlök
2-3 krm salt
1 krm svartpeppar
2 krukor basilika, blad och späda stjälkar
1 dl riven Parmesanost
1 1/2 dl olivolja
1/2 solovitlök
2-3 krm salt
1 krm svartpeppar
Spagetti
Bacon/fakeon
Tomater
Rosta pinjenötter i torr stekpanna. Var uppmärksam så det inte bränns.
Lägg pinjenötter i en mixer tillsammans med basilika, parmesan och olivolja.
Rosta pinjenötter i torr stekpanna. Var uppmärksam så det inte bränns.
Lägg pinjenötter i en mixer tillsammans med basilika, parmesan och olivolja.
Kör till en slät pesto.
Ibland kan du behöva lite mer olivolja beroende på mängden basilika.
Krydda.
Krydda.
Vänd ner pesto i nykokt spagetti och blanda väl.
Servera med knaperstekt bacon och här även fakeon. Toppa med tomatklyftor och riven ost.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar