torsdag 2 juli 2020

Back to basic - köttbullar




Köttbullar - som det finns så otroligt många "det rätta" receptet av. Mammas köttbullar kanske är de bästa eller är det farmors? Med ett bra grundrecept så kommer man långt. Sedan kan man smaksätta på så många olika sätt. Max gillar till exempel att hälla ner en påse med grönpepparsås-pulver. Smulad fetaost och hackade oliver. Hackade soltorkade tomater, inlagd paprika, stekt hackad bacon, hackad rödbeta, rårivna morötter, Bostongurka, vitlök eller svamp. En köttbulle kan smaka precis det du vill att den ska smaka.

Du kan använda vitt socker eller varför inte testa med brun farinsocker?
Tillsätt lite fond (grönsak, ox, kalv eller brynt schalottenlök).

Ett tips är att ha i lite soya. Men om du har både fond och soya så var lite försiktig med saltet. Gör gärna en provköttbulle och smaka innan du steker hela satsen.

Löken får du gärna steka och låta den svalna innan du rör ner den i smeten. Vissa vill ha röd lök och andra gillar schalottenlök. Purjolök och salladslök fungerar också. Kanske vill du blanda rå och stekt lök? Vissa river löken, andra vill ha lite grövre hackade bitar. Själv tycker jag att finhackat är bäst.

Vilken färs ska det vara då? Gubben säger blandfärs men du kan använda precis det du vill (nöt, fläsk, kyckling, fisk eller lamm). Våga testa.

Köttbullar ska ju vara runda men med samma smet kan du också göra andra former. Kanske vill du istället göra platta biffar.

I grundreceptet här använder jag mjölk som vätska men du kan yxa till det med enbart grädde eller hälften mjölk och hälften grädde.

Om du tillhör dem som tycker att det är lite otäckt att ta smeten i handen (med eller utan handske) så kan du använda två skedar till att forma avlånga biffar.

Hur ska man då servera köttbullar? Kokt potatis, gräddsås och lingon? Varför inte lägga ner köttbullar i en tomatsås och servera till pasta eller i en currysås med ris. Fantasin sätter gränserna.

500 gram färs
1 stor gul lök
1 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk salt
1 krm peppar
1/2 tsk socker

Skala, hacka och bryn löken. Löken ska bli mjuk utan att få så mycket färg.
Blanda mjölk och ströbröd i en skål. Låt svälla cirka 10 minuter.
Rör ner ägg, salt, svartpeppar och socker.
Blanda löken med ströbrödsblandningen och rör ner allt i färsen.
Rulla färsen till köttbullar.
Stek i omgångar. För många köttbullar i stekpannan sänker värmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar