onsdag 16 augusti 2023

Dubbelpanerad skinkschnitzel med svampsås



Idag lagade jag schnitzel till gubben.  Halverade receptet eftersom det bara är han som äter animaliskt. Jag åt en vegansk schnitzel. Det finns faktiskt vegansk schnitzel som är helt okej men det blir också väldigt gott att panera tofu. Givetvis utan ägget då. Äter du halloumi så är panerad halloumi också ett alternativ till fläskschnitzel. 

800 gram skinkschnitzel
1 1/2 dl vetemjöl
knappt 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 ägg
2 dl ströbröd/panko

Häll upp vetemjöl på en tallrik.
Vispa lätt upp ägg på en annan tallrik.
Häll upp ströbröd på en tredje.
Krydda schnitzel på båda sidorna.
Vänd schnitzel i mjöl, ägg och sist ströbröd.
Stek gyllenbrun i smör.

Svampsås:
200 gram champinjoner
1/2 gul lök eller 2-4 schalottenlök 
2 dl vatten
2-3 dl grädde/iMat
1 1/2 msk grönsaksbuljongpulver eller svampfond
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
socker 
majsredning

Skiva eller tärna svampen.
Finhacka lök.
Fräs allt i en kastrull tills löken är glansig och svampen genomstekt.
Tillsätt vatten, grädde/iMat och buljongpulver/fond.
Krydda med salt och svartpeppar.
Låt koka ihop i minst 5 minuter. Gärna längre.
Red eventuellt av såsen med majsstärkelse/vetemjöl utrört i lite vatten.
Smaka av med en nypa socker och om det behövs mer salt/svartpeppar.

Servera med stekt potatis, svampsås och kokta grönsaker. Toppade med lite saltgurka då gubben äter kapris som godis. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar