måndag 20 maj 2024

Pasta med sparris och tomat

Nu börjar årets primörer dyka upp i butiken. Det finns inget godare än dessa sköra grönsaker som inte kräver så mycket jobb för att smaka fantastiskt. Denna pastarätten gjorde jag som lunch och det passar utmärkt även som middag.

Jag serverade vegansk salami på min tallrik medan gubben valde lufttorkad skinka. Det hade även fungerat bra med  grillade/stekt kyckling eller varför inte med kryddig korv. Använd resterna i kylskåpet. Du kan även lägga i någon annan grönsak som du har kvar efter tidigare måltider. Broccoli, gröna ärtor, paprika, majs. Utmärkt sätt att ta till vara på resterna. 

Att utesluta proteinkällan hade också gått utmärkt. 

Servera gärna en sallad till.


1 knippe sparris 
1 stor bifftomat
3 vitlöksklyftor
mozzarella 
1 msk oregano 
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar 

Ansa sparrisen och dela i mindre bitar.
Spara knopparna för att lägga i dem lite senare. 
Dela tomaten i mindre bitar och grovhacka vitlöken. 
Riv/hacka mozzarella om du inte har riven.

Sätt på välsaltat vatten till pastan och koka pastan enligt förpackningen. 

Börja med att lägga sparrisen i ett stekjärn med lite vatten (1/2 dl).
Låt sparrisen småkoka några minuter tills vattnet kokat bort.
Tillsätt smör cirka 25 gram (finns bra veganska alternativ).
När det börjar fräsa vänder du ner vitlöken och efter några minuter även tomaterna. 
Låt allt puttra ihop tills tomaterna börjat släppa vätskan men inte tills allt är mos.
Vänd ner sparrisknopparna och smaka av med salt, svartpeppar och oregano. Eventuellt kan du behöva lite socker (1-3 krm).
Stäng av plattan och vänta in pastan om den inte har kokt klart. (SPARA lite pastavatten 1-2 dl)
Vänd ner pastan i tomatsåsen.
Sätt på plattan igen på medelvärme.
Tillsätt lite av pastavattnet och blanda väl tills såsen blivit lite tjockare. 
Sist vänder du ner Mozzarella.

Smaklig måltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar