söndag 11 augusti 2024

Broccolipaj


När butiken har bra pris på broccoli så passar jag på. Broccoli kan användas till så mycket som tillbehör, i wok, biffar, soppa eller som idag broccolipaj. 

Jag glömde basilika så jag strödde den över pajen istället. Använde inte gurkmeja idag så tofustanningen är ljusare än en äggstanning. 

Kala Namak är ett svart bergssalt med smak av svavel och något som jag använder för att få fram "ägg"-smak. Samma sak med gurkmeja som ger lite gulare utseende. 

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk valfri vätska (mjölk,havre eller vatten)
1 dl rapsolja

Fyllning:
1 rödlök
1/2 solovitlök
1 broccoli inklusive stjälk
1 röd spetspaprika 
2 dl riven ost

Tofustanning:
1 förpackning silkestofu 
2 dl havre/soyadryck
1 msk basilika 
2 krm salt
2 krm Kala Namak (kan ersättas med vanlig salt)
1 krm gurkmeja  (kan uteslutas)
1 krm svartpeppar

Eller

Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
1 msk basilika 
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar 

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och låt vila i kylskåpet i  10-30 minuter. 
Tryck ut degen i en pajform. 
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 10 minuter.
Strimla lök och finhacka/pressa vitlöken. 
Dela broccoli i mindre bitar och finstrimla stammen. 
Strimla paprika. 
Stek lök och broccoli tills löken blivit mjuk. Löken ska inte få färg.
Tillsätt paprika och stek lite till.
Lägg fyllningen i pajskalet.


Gör stanningen genom att mixa ihop tofu/ägg och vätska. 
Rör ner riven ost, salt, (kalanamak) svartpeppar och basilika.
Häll stanningen över fyllningen. 



Grädda i 200 graders ugn cirka 30 minuter eller till stanningen stelnat.


Låt vila en liten stund och servera med sallad. Gubben fick lite strimlad salami till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar