onsdag 7 augusti 2024

Majas currygryta


Maja bjöd på middag i förra veckan och jag gillade verkligen maten. Självklart frågade jag henne om hon hade "höftat" eller gått efter ett recept. Hennes svar var:

"Jag hade i en lök, en vitlöksklyfta, en burk kokosmjölk, en burk majs, en förpackning Kikärter och sen salt peppar och curry körde jag efter smak. Ville ha haft i gurkmeja men den var slut."

Till, som topping på grytan som serverades med ris, hade Maja rostade kikärtor. Ett gott tillbehör som är risk att de gå som snacks.

Rostade kikärtor:
Skölj kikärtor.
Placera på ugnsplåt.
Pressa eller finhacka vitlöken och blanda med olivolja. 
Ringla olivolja över kikärtor och rör runt.
Rosta kikärtor i 170 graders ugn i 40 minuter. Rör runt några gånger. 
Ta ut och häll över på hushållspapper. 
Krydda med salt och paprikapulver. 

Här kommer min version av Majas currygryta. Jag serverade grytan med ris och det blev två middagar och två lunchlådor. Sista portionen så hade jag inte ris utan åt med lite bröd istället. Gick lika bra det.

1 förpackning kikärter 
1 stor gul lök 
1 solovitlök 
1 stor broccoli 
1 liten blomkål 
1 liten burk majs 
600 gram kokosmjölk 
1 msk curry 
1 tsk gurkmeja 
1 tsk salt 
1 krm svartpeppar 
1 - 2 tsk limesaft

Grovhacka löken. 
Fräs lök tillsammans med curry och gurkmeja. 
Hacka eller pressa i vitlöken och fräs lite till. 
Dela broccoli i mindre bitar och hacka stammen.
Tillsätt stammen med löken.
Häll i kokosmjölk, limesaft och hälften av saltet. 
Koka upp.
Dela blomkål i mindre bitar. 
Tillsätt broccoli och blomkål i grytan.
Låt koka tills grönsakerna mjuknar. 
Vänd ner kikärtor och puttra i 5 minuter till.
Smaka av med eventuellt mer salt och limesaft.
Om du vill så red grytan med majsstärkelse utrörd i vatten.

Servera med kokt ris.
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar