lördag 8 december 2018

Back to basic - brunsås

Att göra sås är inte så svårt men många tycker att de alltid misslyckas. Jag har ett basrecept som jag alltid använder. Sedan beror det på vilken maträtt jag lagar och vilken kryddning jag vill använda. Basen är alltid densamma.

5 dl vätska
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk fond/buljong
1/2 - 1 msk kinesisk soya
salt
svartpeppar

Vätska är oftast en kombination med steksky/kokspad, mjölk och grädde. Allt beror på vad jag har hemma. Det går att göra sås på enbart vatten men det är inte alls lika gott. Oftast delar jag upp mängden 3 dl mjölk, 1 dl grädde och 1 dl steksky/kokspad.

Har du inte Maizena majsstärkelse så går det utmärkt med vetemjöl. Det viktiga är att du rör ut stärkelsen/mjölet i lite vätska innan du häller det i den varma vätskan. Det går utmärkt att ha i stärkelsen/mjölet innan du börjar koka upp men tänk på att röra så det inte bränns i botten.

Fond/buljong använder jag oftast kalvfond. Den gillas mest av min familj. Ska jag också äta samma sås så använder jag grönsaksbuljongpulver.

Kinesisk soya (svamp ) är också den soya som vi gillar bäst. Mängden beror på hur ljus eller mörk jag vill att såsen ska vara. Denna soya är ganska salt så tänk på det när du kryddar.

Oftast räcker det utmärkt att bara använda salt och svartpeppar som kryddning. Ibland en nypa socker eller gele/sylt. Hur salt såsen blir beror på hur mycket salt det är i steksky/kokspad, fond/buljong och soya. Smaka dig fram.

Vill du krydda såsen mer? Använd de kryddor som du hade på det du stekte/kokte. När du är säker på din sås kan du experimentera med andra kryddor som kompliterar eller förhöjer maträtten.

Jag låter ofta såsen stå och småputtra ett bra tag. Den blir godast så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar