torsdag 6 december 2018

Back to basic - köttfärssås



Köttfärssås finns det nog lika många varianter som det finns kockar. Jag har ett basrecept som jag använder och när man bemästrar det kan man leka med andra ingredienser.

600 - 700 gram färs
1 gul lök
1/2 - 1 solovitlök
1 burk/förpackning passerade tomater
1 msk tomatpuré
1 msk ketchup
3 dl vätska
1/2 - 1 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar
1 msk oregano

Hacka löken fint.
Bryn lök i en gryta.
Låt löken bli lite genomskinlig.
Tillsätt färsen och stek den smulig.
Pressa ner vitlöken.
Tillsätt passerade tomater, vätska, tomatpuré och ketchup.
Låt koka upp.
Krydda med salt, svartpeppar och oregano.

Nu är köttfärssåsen färdig att äta men jag tycker den blir godare om den får stå och småputtra ett tag. Oftast lagar jag köttfärssåsen först så att den står och småputtrar medan pastavattnet kokas upp och spagetti kokat klart.

Servera med kokt spagetti och en grönsallad.

Färs:
Jag använder oftast blandfärs men nötfärs går också utmärkt. När jag har nötfärs så låter jag alltid köttfärssåsen puttra i minst 30 minuter.

Vätska:
Mjölk eller grädde. Beroende på hur du vill ha det. Jag använder 1 dl grädde de gånger jag har grädde hemma. Annars blir det bara mjölk.

Andra ingredienser:
I köttfärssås kan man tillsätta väldigt mycket. Ett perfekt sätt att få i familjen mer grönt. Här kommer några tips:


  • stekt bacon
  • soltorkade tomater
  • färska tärnade tomater
  • finhackade/rivna morötter
  • finhackad selleri 
  • inlagd paprika 
  • inlagd vitlök
  • hackad inlagd gurka/Bostongurka
  • ost
  • Dijonsenap
  • rött vin
Har vi köttfärssås så MÅSTE vi ha spagetti enligt gubben. Givetvis kan man äta annan pasta till. Jag vet någon som äter potatis och potatismos till sin köttfärssås. 

Överbliven köttfärssås kan bli:
  • lasagne  
  • moussaka
  • topping på pizza
  • fyllning i pirog 
  • fyllning i crêpes 
  • fyllning i tortillia 
  • soppa
Varför inte  en snabblunch genom ha köttfärssås som pålägg på smörgås och gratinera med lite riven ost. Servera med rårivna morötter.

Ett sätt att spara pengar och tid är att göra en stor stas med köttfärssås som du sedan fryser in. Som du ser kan köttfärssås inte bara vara en pastasås utan användas till många rätter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar