söndag 2 juni 2019

Back to basic - ost- och skinkpaj



Ost- och skinkpaj är så gott. En enkel rätt som passar att även serveras kall. Toppen som buffémat och perfekt som picknickmat.

Min pajform är ungefär 25 centimeter i diameter.
Jag använde mig av bacon istället för skinka och en halv röd paprika som började se lite trött ut fick också slinka ner i tärningsform.

Du kan givetvis använda mer grönsaker i pajen. Varför inte broccoli, rödlök eller sparris? Har du andra trötta grönsaker så kan de också följa med. Den där halva burken majs kanske?

Tänk bara på att inte använda allt för mycket "våta" grönsaker då till exempel vätskan i tomat påverkar äggstanningen.

Samma sak med kryddningen. Använd fantasin och testa sig fram i just din paj. Har du skinka, rödlöken, tomat och svarta oliver kan du krydda med 1-2 tsk oregano eller basilika.

Vill du att det ska gå extra fort finns det helt okej färdig pajdeg i kyldisken i de flesta affärer.

Pajskal:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
150 gram margarin
3 msk vatten

Fyllning:
150 gram rökt skinka
250 gram riven ost
4 ägg
4 dl grädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Nyp snabbt ihop allt till pajdegen.
Tryck ut degen i pajform. 
Låt degen vila i kylskåp i 15 minuter.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Dela skinkan i små tärningar. 
Lägg ost och skinka i pajskalet. 
Vispa samman ägg, grädde, salt och svartpeppar. 
Häll äggstanningen över skinkan och osten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 30-35 minuter eller tills fyllningen har stelnat och fått fin färg. 
Låt svalna lite.

Servera med sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar