söndag 21 februari 2021

Kålpudding





Jag har varit sugen på kålpudding väldigt länge men det har inte funnits tid eller ork. Eftersom gubben skulle iväg under större delen av dagen och jag var fast hemma med städning så kände jag att det passade bra.



Jag gjorde en 1/2 sats med vegansk färs från Anamma (formbar) och en sats med animalisk köttfärs bestående av 75 % nöt- och 25% fläskfärs.

Receptet som jag använde mig av är Mattias från Vegomagasinet

Tänk på att ta ut Anammas formbara färs från frysen ungefär 30 minuter innan du ska använda den så den hinner att tina.

Kålhuvudet som jag hade var mellanstort men jag hade faktiskt velat ha mer kål än vad det blev. Hade jag inte gjort min veganska variant så hade kålen säkert räckt. Det där är en smaksak. Vissa vill ha mer kål medan andra mindre. 

800 gram färs
1 dl grötris 
1 vitkålshuvud
1 -2 tsk salt
1 - 2 krm vitpeppar
2 tsk ljus sirap
1 1/2 dl vatten

Koka risgryn i vatten. Följ anvisningar på paketet.
Hacka vitkålen grovt och stek i smör tills den får fin färg. 
Salta, peppra och ringla över sirap.
Tillsätt vatten och täck med lock. 
Låt sjuda i cirka 10 minuter eller tills kålen har mjuknat. 
Blanda färsen med de kokta risgrynen. 
Salta och peppra. 
Placera hälften av vitkålen i botten av en ugnsfast form.
Bred ut färsen över och toppa med resterande vitkål. 
Grädda i 170 graders ugn i 40 minuter.

Servera med kokt potatis, brun sås, kokta grönsaker, inlagd gurka och lingonsylt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar