tisdag 2 januari 2024

Pastasås med halloumi, tomat och basilika


Snabb och enkel laktovegetarisk pastasås. 
Även detta kan du se som en grund och  tillsätta det du gillar eller har hemma. Till exempel broccoli, röd paprika, majs eller oliver.
Jag lyxade till med färsk basilika men du kan använda torkad.
Vi hade ingen sallad hemma så det fick bli lite grönsaker från frysen. Det är inget fel på frysta grönsaker. Det är perfekt att ta till när man saknar färska eller vill komplettera. 
Fungerar utmärkt att använda de frysta grönsakerna i pastasåsen också.
Det fungerar också att halvera mängden halloumi och tillsätta bacon. Ett annat alternativ är att byta ut halloumi mot tärnad kyckling eller kassler. Perfekt sätt att ta tillvara på överbliven mat.

cirka 500 gram halloumi
1 gul lök
1 solovitlök 
1/2 tsk chiliflakes 
2 tomater 
5 dl grädde (mjölkfritt alternativ)
1 msk citronsaft 
1 kruka basilika (1 msk torkad)
1 grönsaksbuljongtärning 
1 krm svartpeppar 

Tärna halloumi. 
Finhacka lök.
Tärna tomaterna. 
Hacka basilikan.
Steka halloumin gyllene.
Ta ur stekpannan och lägg på ett fat.
Fräs gul lök, vitlök och chiliflakes tills löken mjuknar. 
Vänd ner tomaterna och fräs i några minuter. 
Tillsätt grädde, citronsaft och grönsaksbuljong.
Låt sjuda på medelvärme i 5 - 10 minuter. 
Om det behövs så späd med lite pastavatten.
Tillsätt basilika och smaka av med citronsaft, salt och svartpeppar.
Vänd försiktigt ner halloumin. 

Servera med kokt pasta och grönsaker. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar