tisdag 9 juli 2024

Filodegspaket med spenat och fetaost.


Peas of Heaven har en riktigt bra "fetaost" och det inspirerade mig att göra filodegspaket med spenat och fetaost.

Hur många paket du får beroende på hur stora du gör paketen. För att få "finger food" så gör mindre paket i form av tuber (cigarrer).

Går utmärkt att äta kalla.

Du kan äta filodegspaketen som tillbehör till grillat men vi åt det som middag med 
en grekiskinspirerad sallad och tzatziki. 

filodeg
1 gul lök
150 gram fetaost
200 gram babyspenat 
1/2 solovitlök
(ägg) havremjölk 
sesamfrön
salt
peppar

3 dl turkisk Yoghurt
1/2 gurka
1/2 tsk salt
2 vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
1 krm vitvinsvinäger
1 msk olivolja

Hacka löken. 
Stek löken.
Hacka eller pressa vitlök. 
Tillsätt babyspenat och vitlök. 
Stek allt tills löken och spenaten mjuknat.
Krydda med salt och svartpeppar. 
Placera i en skål. 
Mosa fetaosten. 
Blanda ner fetaosten med lök- och spenatröran.
Smaka av med salt och peppar.
Placera 2-4 msk av fyllningen på filodegsarket och vik ihop.
Lägg filopaketen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. 
Pensla med (uppvispat ägg) havremjölk och strö på sesamfrön.
Tillaga i ugnen 180 grader i 15 minuter eller tills paketen fått fin färg.

Tzatziki:
Riv gurkan.
Blanda gurkan med saltet och låt vila 30 minuter.
Häll gurkan i ett durkslag och låt rinna av.
Blanda sedan alla ingredienser och låt dra minst 1 timme i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar