fredag 26 juli 2024

Timjan- och honungskryddad fransyska


Min lokala Maxi hade "Ät snart"-pris på fransyska så jag passade på att köpa den minsta som fanns i disken. Räckte till gubben och matlåda så cirka 4 portioner.

Utmärkt "sköter sig själv"-mat som passar att äta både kallt och varmt. Perfekt som pålägg också. 

Jag serverade med stekt potatis och sås men en potatissallad och sallad hade också passat bra. 

Generella regler för kött:
52-54 grader är det blodigt (rare)
55-60 grader är det rosa (medium rare) 
60-65°C är det ljusrosa (medium välstekt) 68-70°C är det välstekt (well done)

Temperaturen i köttet fortsätter stiga efter tillagningen när det vilar. Ju större bitar och ju högre värme du använt, desto mer stiger temperaturen. Så anpassa tillagningstiden efter detta. Vill du exempelvis att en, som i detta receptet, lite mindre köttbit ska nå 60 grader bör du avsluta tillagningen redan vid 58 grader och låta köttet vila.
En mindre bitar stiger mindre i temperatur efter tillagningen (cirka 2 grader) medan en större bit alltså stiger mer (cirka 4 grader).
Låter du köttet vila i aluminiumfolie eller i grytan hålls det varmt men ökar också innertemperaturen.

1 - 1 1/3 tsk salt 
1 1/2 krm svartpeppar
1 msk flytande honung
750 gram fransyska
1 dl rött vin
1 gul lök
1/2 dl (1 dl) färsk timjan
2 solovitlök 

Dela lök och vitlök i klyftor.
Bryn steken runt om och krydda med salt och svartpeppar. 
Jag steker direkt i min lilla gjutjärnsgryta som tål ugnsvärme. 



Vänd ner lök och vitlök så de bryns lite.
Ringla över honung medan du vänder steken om.
Honung bränns lätt så krydda med timjan och häll på vin direkt efter.
Tillaga i ugnen med lock på tills köttet har en innertemperatur på 55 grader, cirka 1 1/2 timme. (Större bitar kräver kanske längre tid).
Låt steken vila 15 minuter. 
Skär köttet i skivor.

Sila skyn och gör en sås

Servera med stekt potatis och tillbehör (gröna ärtor, lingonsylt och inlagd gurka).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar