De vise diskuterar om ättikslagen ska vara varm eller kall när den hälls över sillen. Enligt gubben är det bäst att hälla kall lag över nystekt varm sill.
Låt gärna sillen "stå till sig" i en vecka innan du äter den men för den som inte kan vänta räcker det med 2 - 3 dagar.
ca 1 kg sillfile
2 dl ströbröd
2 dl ströbröd
2 dl rågmjöl
2 rödlök
1 gul lök
salt
1 liter vatten
3 dl ättiksprit 12%
5 dl strösocker
1 msk kryddpepparkorn
1 msk salt
10 lagerblad
10 svartpepparkorn
Klipp bort ryggfenan på sillen.
Salta insidan och utsidan.
Lägg ihop filerna två och två med "magen" ihop.
Blanda ströbröd och rågmjöl.
Vänd filerna i ströbröd/mjölblandningen.
Stek fisken gyllene i smör.
Skiva löken.
Varva sill och lök i en burk med lock. Vår burk är på 2 1/2 liter.
Häll över lagen.
Förvara i kylskåpet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar