Enkel och billig soppa. Ingredienserna finns nästan alltid hemma hos mig. Selleri köper jag bara när gubben ska göra Pasta Bolognes och den håller sig ganska länge men det händer tyvärr att den glöms i grönsakslådan. Tycker varje gång att det är så onödigt att köpa så stor selleri för Bolognes när man inte behöver så mycket. Då passar jag på att försöka använda selleri i olika rätter. Det gäller att inte ha i för mycket så sellerismaken tar över.
Jag använde idag vita bönor men det går bra med den eller de baljväxter som man föredrar.
Har man som jag en partner som ibland känner att man "måste" ha en animalisk del i maten så kan man toppa soppa med olika tillbehör som strimlad skinka/kassler, stekt bacon, grillad kyckling eller korvslantar. Även räkor eller musslor i lag fungerar bra.
Serveras toast till kan det animaliska vara i den. Ost och skinka är en klassisk kombination.
Gör gärna en macka som toppas med ägg och oströra så blir den ännu mer matig:
1/2 dl riven ost/macka
1/2 äggvita/macka
Vispa äggvita till ett hårt skum.
Vänd försiktigt ner osten.
Förbered din macka med smör/margarin, pålägg (skinka/bacon/salami).
Fördela ägg- och oströran på mackan.
Gratinera i 250 grader i 5-8 minuter. Ostmassan ska få en gyllenbrun färg.
6 - 8 potatis
2 morötter
1 liten purjolök
1 liten gul lök
2 stjälkar selleri
1 röd paprika
1 gul paprika
1 förpackning vita bönor (kokta)
3 buljongtärning
1 1/2 liter vatten
salt
svartpeppar
Skala och tärna potatis och morot.
Grovhacka purjolök och lök.
Strimla selleri och paprika.
Bryn potatis och morötter någon minut. Tillsätt resten av grönsakerna, buljongtärning och vatten.
Låt koka till potatisen är mjuk.
Vänd ner vita bönor och låt puttra så allt blir varmt.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar