tisdag 20 december 2016

Köttfärskaka med rårörda lingon



Gott! Riktigt gott! sa gubben. Precis som kåldolmar.


600 gram blandfärs
1/2 gul lök
1/4 vitkål
1 msk sirap
1 ägg
3 dl vatten
2 msk kalvfond
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

1 paket frusna lingon
1 dl socker

Blanda lingon och socker. Gärna dagen innan. Rör om då och då.

Finhacka löken.
Strimla vitkålen fint.
Blanda lök, vitlök och köttfärs.
Salta, peppra och blanda i sirap, ägg och 1/2 dl vatten.
Smält en klick smör i en panna. Häll i all köttfärs som en kaka eller platta ut det i en ugnsfast form.
Stek på medelhög värme på båda sidor tills kakan blir gyllenbrun. Eller grädda i ugnen på 200 grader tills kakan är fast.
Häll kalvfond och vatten över kakan.
Sjud under lock i 10-15 minuter.
Om du gratinerar i ugnen höj värmen till 250 grader och ändra till grill de sista 5 minuterna.
Häll över skyn till en gryta och red eventuellt med maizena majsmjöl utrört i vatten. Späd eventuellt med mjölk/grädde.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med kokt potatis, rårörda lingon och inlagd gurka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar