onsdag 20 februari 2019

Champinjonsoppa med snabbpizza



Igår hade vi taco och som vanligt blev det rester över. Liten slatt av allt. Till lunch gjorde jag därför tacosallad till mig och min sjuke gubbe. De flesta grönsakerna användes upp men jag hade fortfarande  vitlökssås, riven ost, tacofärs och tortilla över. Därför blev det en snabbpizza till dagens middag istället för bröd.
Magda som inte äter svamp fick istället en sallad till sin pizza.

Champinjonsoppa är ytterligare en rätt som gör skäl för namnet snabbmat. Den går så snabbt att laga och är så god.

Jag använde mig av frusen, hackad gräslök som jag la i botten på skålen. Den tinar av den varma soppan. Du kan också använda dig av broccolirester eller varför inte lite strimlade sockerärtor.

Vinet går utmärkt att utesluta med det blir en annan smak. I så fall hade jag nog tillsatt lite citronsaft eller vinäger i soppan. Smaka dig fram. Lite i taget.

På min snabbpizza var det bara vitlökssås, riven "ost" och vitkål. På de andras var det också tacofärs och strimlad påläggsskinka. Finns det skalade räkor i frysen hade de passat bra på snabbpizza. Eller varför inte lite grillad kyckling? Stekt bacon? Olika typer av rester alltså. Våga testa.


Champinjonsoppa:
500 gram champinjoner
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
8 dl vatten
1/2 - 1 dl vitt vin
2 msk grönsaksbuljongpulver
4 dl crème fraiche (havrefraiche)
3 krm salt
1 krm svartpeppar
gräslök

Snabbpizza:
6 tortillabröd
3 dl crème fraiche (havrefraiche)
2 vitlöksklyftor
riven ost (veganost)
vitkål
tacofärs
rökt skinka

Hacka löken.
Skär champinjoner i mindre bitar.
Spara 3-4 stycken.
Stek svamp, lök i en kastrull.
Pressa i vitlök.
Tillsätt vatten, vitt vin och grönsaksbuljongpulver.
Koka under lock på svag värme 10 minuter. 
Mixa soppan slät och rör ner crème fraiche. 
Smaka av med salt och peppar.
Koka upp igen.

Skiva champinjonerna som du sparade.
Stek dem och krydda med lite salt och svartpeppar.

Vid servering toppar du soppan med hackad gräslök och stekta champinjoner.

Snabbpizza:
Blanda crème fraiche med pressad vitlök.
Smaka av med lite salt och svartpeppar.
Bred ut cirka 1 msk vitlökssås på tortillabröden. 
Hyvla vitkål eller skär tunt.
Lägg riven ost och vitkål ovanpå vitlökssås.
Toppa med eventuell annan fyllning. 
Grädda mitt i ugnen 220 grader tills osten smält. Ungefär 8 minuter.
Klicka eller ringla lite vitlökssås över pizzan.

Servera soppan med pizzorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar