lördag 2 februari 2019

Fredagsburgare



Jag bläddrade i en kokbok som jag fått av min pappa. Han hade en förkärlek till mycket och bland annat mat och kokböcker. Just denna kokbok hade han köp eftersom "det finns recept till sånt som du äter". I kokboken finns väldigt många recept på vegetarisk kost men det var inte ett sådant som jag fastnade för. Det var ett recept på hamburgare.

För denna familjen och säkert många betyder hamburgare - hamburgarbröd, salladsblad, tomat, nötburgare och hamburgardressing. Kanske en ostbit och saltgurka. Möjligtvis bacon. Men man kan göra så mycket mer med hamburgare.

Det viktigaste är att ha bra köttfärs. Högrev är bland det bästa att använda och har man tillgång till ett lokalt slakteri som vi har här kan man få riktigt fint och lokalt svenskt kött. Men det går utmärkt att köpa sitt kött vakuumförpackat i butiken. Här är det så klart ekonomi som avgör.

Gubben gillar inte de hamburgarebröd som säljs i butik och jag hade inte ork till att baka egna så istället valde jag att använda butiksköpta frallor. Det finns både vanliga ljusa"luft" frallor och mörkt alternativ. Till gubben valde jag en fralla som hette Hälsofralla.

Simon, Magda och Maja åt varsin burgare medan gubben och Oskar åt två var. En burgare är tillräckligt för en person tycker jag. Speciellt om man har tillbehör. Nötburgaren ligger trots allt på cirka 130 gram.

Eftersom det är fredag serverade jag också en efterrätt och det blev en exotisk fruktsallad med vaniljglass. Enkelt och fräscht. Banan, ananas, gröna druvor och kaki, passionsfrukt.



Receptet ger 8 burgare

1 kg nötfärs
2 tsk salt

8 portobello
2 paket bacon
2 msk Dijonsenap
Ruccola

8 frallor

Blanda snabbt ner salt i köttfärsen och forma 8 burgare.
Ta bort foten från hatten på portobellosvampen. Ibland finns lite kvar.
Krydda svampen med 1/2 krm svartpeppar och 2 krm salt.
Grilla svampen i 220 graders ugn.
Grilla eller stek bacon.
Rosta brödet lite. Går utmärkt överst i ugn på eftervärme när allt är grillat.
Montera burgaren - bröd, ruccola, burgare, smörj på lite Dijonsenap, portobellosvamp, bacon och toppa med bröd.

Servera med sallad och coleslaw.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar