torsdag 24 september 2020

Pasta med svampsås

 



En supersnabb vardagsrätt som kan göras lyxig genom att variera innehållet. Idag gjordes den i grunden vegansk men familjen åt knaperstekt bacon till. En ganska enkel bassås som kan ändras efter tycke och smak eller efter de rester som finns i kylskåpet.

Genom att byta ut smaksättningen, i dag Dijonsenap och gräslök, tex till ädelost så ändrar du hela rätten. Varför inte byta ut gräslök mot basilika? Gillar du dragon så varför inte? Färska örter eller frysta? Välja vad du gillar eller har tillgång till. Jag hade champinjoner men det finns mängder av goda svampar. Bacon kan tillsättas i såsen istället för bredvid. Bacon kan bytas ut mot stekt fläskfilé eller varför inte grillad kyckling. Jag valde att servera broccoli bredvid men det hade gått utmärkt att ha broccoli i såsen. Gillar du inte svamp? Uteslut den och tillsätt något annat. Använd fantasin och testa dig fram. 

6 dl gräddmjölk (3 dl grädde och 3 dl mjölk) animalisk eller växtbaserad
600 gram champinjoner 
1 1/2-2 msk Dijonsenap
1 kruka gräslök
1/2-1 tsk salt 
1-2 krm svartpeppar
(majsstärkelse/vetemjöl)

Skiva svampen och bryn tills vätskan försvunnit.
Tillsätt grädd/mjölk, Dijonsenap och låt koka ihop.
Smaka av med salt och svartpeppar. Kanske mer Dijon.
Hacka gräslöken och vänd ner.
Red eventuellt av med majsstärkelse/vetemjöl utrört i vatten.

Servera med kokt pasta, tillbehör och en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar