torsdag 9 december 2010

Lasagne med morot- och vitkålssallad




- Lasagne imorgon igen? Det var ju inte länge sedan vi hade det, sa gubben igår.

Det är barnens vecka och de har bestämt att det ska vara lasagne idag så då gör jag lasagne. När jag gick in i bloggen och tittade såg jag att sist vi hade lasagne var den 22 novmeber. Inte så länge sedan. Men jag tror att gubben överlever. Blir inte samma ingredienser denna gången som sist. Ibland får man anpassa sig efter det som finns i skåpen. Idag är en sådan dag.

Köttfärssås:
1 kg köttfärs
1 stor gul lök
500 gram passerade tomater
2 dl mjölk
2 stora vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk oregano
1/2 tsk socker

Hacka gul lök. Stek löken så den mjuknar och tillsätt köttfärsen. När färsen fått färg häll i passerade tomater.
Pressa i vitlöksklyftorna. Krydda med salt, peppar och oregano. Låt puttra på svag värme ca 20 minuter eller tills vätskan är borta.

Ostssås:
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
3 dl riven ost
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar

Vispa ihop mjöl och någon dl av mjölken. Häll i en kastrull tillsammans med resten av mjölken. Koka upp under omrörning. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt riven ost.

Varva köttfärs, 9 lasagneplattor (3 per lager), ostsås i en ugnsform. Börja med köttfärs som inte bränns fast i botten lika lätt och avsluta med ostsås överst. Strö eventuellt lite extra riven ost efter halva tiden i ugnen.

In i ugn 225 grader ca 20 minuter.

Idag serverar jag lasagnen tillsammans med morot- och vitkålssallad.


                                     


Morot- och vitkålssallad:
Riv morot och strimla vitkål tunt.
Koka upp 1/2 dl olivolja, 1/2 dl vitvinsvinäger, 3 msk socker, 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Häll över morot/vitkålsrivet. Låt dra och svalna i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar