måndag 20 december 2010

Gifflar med sesamfrö



Gubben satt och läste i kokboken för att leta efter en kötträtt att laga på fredag. Rätt vad det är så flyger han upp och säger:
- Jag ska baka gifflar.

50 gram fast margarin eller 1/2 dl flytande margarin
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
1 msk socker
1 1/2 liter vetemjöl

Pensling:
ägg
sesamfrö

Smält matfett. Häll på mjöken och värm till fingervarmt 37 grader.
Dela jästen i minder bitar och lös i degspadet.
Tillsätt salt, socker och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbaket.
Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
Ta ut degen och knåda den på mjölat bord. Dela i 4 delar och kavla ut varje del till en rektangulär eller rund kaka.



Sporra ut trekanter.


Rulla samman, forma till gifflar.


Lägg med skarven ner på bakplåtspapper eller smord plåt.



Jäs under bakduk igen 20-30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg eller mjölk. Strö över sesamfrö.




Grädda i nedre delen av ugnen 225-250 grader i ca 8-10 minuter.
Låt gifflarna kallna under bakduk för att få en frasig skorpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar