fredag 3 december 2010

Lussebullar/lussekatter/saffransbullar

Man brukar ju säga att kärt barn har många namn.
Enligt en gammal kokbok jag har kallas det även för kusar. Den modellen som vi vanligtvis kallar för lussekatt är en julkus. På bilden finns flera olika former. En del är riktiga konstverk.



Saffransbullar med två degar:
60-70 stycken

Deg 1:
5 dl mjölk
75 gram smör
1 dl strösocker
12 dl vetemjöl
1 gram (2 paket) saffran

Deg 2:
4 dl mjölk
2 dl strösocker
300 gram rumstemp smör
6 äggulor
en nypa salt
2 liter vetmjöl

Ägg att pensla med
Russin

Deg 1: Värm mjölken fingervarm. Smula ner jäst. Blanda i socker, mjöl och saffran. Knåda degen minst 5 minuter. Låt jäsa 1 timme.

Deg 2:
Värm mjölken och blanda ner mjölk, socker, smör, äggulor, salt och mjöl.
Arbeta ihop degen.

Knåda tillsammans degarna i minst 10 minuter. Jäs i 1 1/2 timme.

Häll ut degen på mjölat bakbord och forma till kusar.
Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Pensla med vispat ägg och dekorera med russin.
Grädda i 175 graders ugn ca 8-12 minuter.

2 kommentarer:

  1. Hej Lotta.
    Trevlig gammal kokbok. Vilken är det? Verkar ha namn på en hel del kusar av olika form. Kan kanske hitta den på biblioteket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Den heter moderna Stora Kokboken. 36:e upplagan. Framställd av Esselte Wezäta i Göteborg 1981. Lycka till!

      Radera