Minstingen får sin vilja igenom och till efterätt serverar vi Plättbakelser med blåbärssås från boken Pannkaka, plättar och galetter av Eja Nilsson och Holger Edström.
4 personer
1 sats pannkakssmet
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2-3 msk smält smör eller margarin
Blanda mjöl och salt i en skål. Häll i hälften av mjölken. Rör om och vispa till en klimpfri smet. Häll i resten av mjölken och knäck i äggen. Vispa smeten slät med smält smör och låt den stå och svälla en stund.
Beräkna 3/4 dl till en pannkaka och ca 2 msk till en plätt.
Vaniljkräm:
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 äggulor
3 strukna msk maizena
2 msk socker
2 tsk vanilinsocker
Blåbärssås:
2 dl blåbärssylt
färska blåbär
Grädda plättar av smeten.
Vaniljkräm:
Blanda allt utom vanilinsocker i en liten kastrull. Sjud på svag värme under konstant vispning tills krämen tjocknat. Den får inte koka, då koagulerar äggulorna. Låt krämen svalna och smaksätt med vanilinsocker. Ställ den i kylskåpet så den blir riktigt fast.
Lägg ihop plättarna, 4 eller 5 i taget, med vaniljkräm emellan. Lägg ingen kräm på översta plättan.
Blåbärssås:
Värm blåbärssykten i en kastrull. Rör ner några färska blåbär och låt den svalna något.
Vid serveringen ringlar man ljummen blåbässås över plättbakelserna och garnerar med några färska bär.
Vaniljkrämen blev lite väl hård för min smak. Spädde med lite extra mjölk. Tror faktiskt att det hade räckt med 2 msk maizena.
SvaraRadera