tisdag 14 november 2017

Rökig seitan


Jag älskar rökigt. Det är något speciellt med den smaken. Så jag testade att göra seitan med både smoked paprika och liquid smoke. Blev faktiskt bra.
Serverade med potatismos och familjen åt stekt falukorv.

2,5 dl vetegluten
2 tsk smoked paprikapulver
2 msk b-jäst
2 tsk vitlökspulver
knappt 1 tsk salt
cirka 2 dl vatten
2 msk tahini
1 msk sojasås
1 tsk liquid smoke 

Buljong:
vatten
1 tsk salt
1 tsk liquid smoke 
1 tsk smoked paprikapulver 
5 vitlöksklyftor

Blanda seitanmjöl ( vetegluten), paprikapulver, b-jäst, salt och vitlökspulver i en skål och rör runt noga.
Mixa vatten, liquid smoke, tahini och sojasås.
Blanda ner vätskan i de torra ingredienserna. 
Binder inte vätskan de torra ingredienserna riktigt så tillsätt lite mer vatten.
Dela i 3 delar (jäser under koktiden) och kavla ut.
Låt vila i 15 minuter. 


Blanda ingredienserna till buljongen och koka upp.
Tillsätt seitanbiffarna och låt dem småputtra under lock i 45 minuter.
Ta upp ur buljongen och låt svalna innan du förvarar dem i kylskåpet tills du ska använda dem. Seitan blir alltid bättre/godare dagen efter.

Pensla steken med en grillolja eller bbqsås.
Stek biten du ska använda i en grillpanna. 3-4 minuter per sida.
Låt vila lite innan du skär i strimlor.


Servera med potatismos och grönt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar